Mokyklos įkūrėja Karolina atsako į klausimą: kiek turi kainuoti makiažo kursai ir kodėl posakis “taupus moka du kartus”, deja, turi prasmės

Vizažisto profesija pastaraisiais metais – tikrai ant bangos. Didelės bangos. Daug visokiausių diskusijų teko pasiskaityti, kas yra geras vizažistas, kas ne, kaip skiriasi jų teikiamų paslaugų kainos ir profesionalumas. Žinoma, Lietuvoje tikrai tik saujelė tokių, kuriuos drąsiai vadinčiau profesionalais – aukščiausio lygio specialistais, kurie nuolat tobulėja, keliauja, dalyvauja išskirtiniuose projektuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o tai rodo, kad turi “nevietinį”, “nelietuvišką” ar “nekaimietišką” (nesvarbu, kaip pavadinsim) požiūrį į tai, koks turi būti makiažas, koks įvaizdis dabar madingas ir kaip tai efektingai sukurti.

Tačiau viena yra tai, kaip klientai pasirenka sau meistrą, o visai kas kita, kaip būsimieji meistrai renkasi sau mokytojus-guru. Deja, pas mus į studiją mokytis dažnai ateina tos, kurios jau “baigusios kursus”, “diplomuotos makiažo meistrės” – taip, rašau kabutėse, nes tai, ką jos pabaigia, deja, būna tokio primityvaus lygio žinios, jog labai greitai tenka eiti mokytis dar. Ir iš jų dažnai išgirstame “Oho, jūs mokote visai kitaip”. Beje, tos merginos, savo žiniomis ir profesionalumu dažniausiai net nelabai skiriasi nuo tų, kurios į kursus užsirašė pirmąkart gyvenime. Ir, labai dažnai, toms, kurioms mūsų kursai būna pirmieji, sekasi geriau, nes nereikia “mokytis iš naujo”. Bet apie viską nuo pradžių.

O pradžia buvo tokia, kad, kai sukūriau pirmąją ir dabar jau akivaizdžiai pirmaujančią specializuotą makiažo studiją Lietuvoje, galvojau apie tai, kaip pakelti makiažo meistrų lygį, kaip juos išmokyti to, ką pati mokiausi ir atradau per daugybę metų. Taip idėjų mano galvoje sraute išryškėjo idėja rengti kursus – kitokius, nei aš pati buvau lankiusi. Tokius, kuriuos veda ne vienas, o keletas skirtingų rinktinių meistrų, tam, kad iš jų galima būtų išmokti skirtingų triukų ir pasisemti daugiau žinių. Tokius, kuriuose būtų iš tiesų mažos (pavyzdžiui, tik 2-4 merginos) grupės, ir tai garantuotų gerokai daugiau dėmesio kiekvienai besimokančiai. Tokius, kuriuose būtų dažomi modeliai, o ne pačios save ar savo koleges. Tokius, kuriuos pabaigusi jaustumeisi tikrai aiškiai suprantanti, kaip profesionaliai atlikti makiažą, net jei praktikos tam dar ir trūksta.  

Taigi aš tokius sukūriau kartu su “Carolina make-up studio” makiažo meistrių pagalba. Sudėliojau programą. Atrinkau meistres, kurios iš tiesų gali mokyti konkrečias temas - tas temas, kuriose jos yra labai stiprios. Stebėjau, kaip tokiuose kursuose jaučiasi mokinės. Atitinkamai koregavau ir tobulinau programą. Ją, iš tiesų, iki šiol tobulinam su kiekviena išleista studente. Sukūriau profesionalius užrašus-konspektą mokinėms (man jau siūlė išleisti knygą ta tema, bet dar neprisiruošiu...). Ir dar daugybė dalykų bei detalių – iki, pavyzdžiui, kosmetikos, su kuria dirbant geriausia mokytis, parinkimo – visa tai aš apmąsčiau, ir su visa širdim sudėjau į tuos kursus. Tiek pat nemažai indėlio įdėjo ir kiekviena iš “Carolina make-up studio” komandos meistrių, vedančių kursus, nes mes visos esam vienareikšmiškai už kokybę: geriau nedaryti nieko, nei daryti prastai.

Ir štai dabar, atsidarę internete nuorodas, kurias google randa įvedus “makiažo kursai”, jums išmes ne vieną ir ne dvi “makiažo akademijas”, kurios, iš pažiūros, nesiskiria nuo mūsų. Nesiskiria tuo, kad jų kursų aprašymai ir idėja yra (tapo?...) beveik identiški. “Identiški” kursai kitur kainuoja kartais perpus pigiau ir, tai, be abejo, labai motyvuoja rinktis pigesnį variantą. Aš irgi taip mąstyčiau – nieko čia nuostabaus. Visi šiais laikais skaičiuoja ir taupo. Tačiau šiuo atveju reikia užduoti kelis esminius klausimus: 

  • kaip taip gali būti, kad vieni kursai kainuoja tiek, o kiti – NET dvigubai pigiau? 
  • kokie visgi yra skirtumai, jei kaina taip reikšmingai skiriasi? 
  • ar galima tikėtis tikrai profesionalaus mokymo už dvigubai pigesnę kainą? 

Čia kaip su kosmetika. Jūs galite nusipirkti labai pigų blakstienų tušą už 2 eur, arba galite nusipirkti gan brangų – už 40 Eur. Abu jie blakstienas padažys. Klausimas – kodėl jų kaina skiriasi taip stipriai? Šiuo atveju, be abejo, daug lengviau įsivaizduoti, kodėl, ir tai turėdami omenyje, mes atitinkamai, pagal savo galimybes, išsirenkam.

Su kursais kiek painiau, nes realiai paskaičius jų aprašymus atrodo, kad “čia tas pats”. Tik gerai išmanantys rinką, pažįstantys meistrus (nebūtinai asmeniškai - aš turiu omeny jų darbus) ir apskritai, tik turint tikrai gerą akį (kurios reikia kritiškai įvertinti dėstytojų portfolio), galima teisingai pasirinkti makiažo kursus. Kita vertus, nebūtinai geras makiažo meistras bus ir geras dėstytojas. Aš visada atsižvelgiu į tai parinkdama meistrus savo kursams. Nes mokytojui reikia mokėti ne tik padažyti, bet ir mokėti perteikti žinias, parodyti, išaiškinti ir išmokyti.

Be to, reikia turėti omeny, kad matematika kuriant kursus yra tokia - kuo geresni meistrai jus moko, tuo didesnė kaina. Ir ne dėl to, kad tie meistrai save labai brangintųsi "dėl vardo" ar pan. Nebūtinai. Tie meistrai, kurie yra labai geri, tiesiog turi tiek daug užsakymų ir projektų, kad jų už mažesnes kainas į vienus mokymus už "centus" nesubursi. Jiems neapsimoka iškeisti savo brangiai apmokamo laiko į pigiau apmokamą kursų laiką - ir tai visiškai suprantama. Todėl, kai merginos renkasi pigesnius makiažo kursus, dažnu atveju iš esmės renkasi meistrus, kurie nėra labai užimti ir sutinka mokyti kitus už mažus pinigus. Aš pati tokiai alternatyvai nepasirašau, nes, kaip ir sakiau, esame vienareikšmiškai UŽ KOKYBĘ. 

Pas mus kursuose dažniausiai apie pusė merginų būna pabaigusios “identiškus” kursus. Atsiliepimai vienareikšmiški: “pas jus tai tiek daug išmokom...”, “baigus beveik metų trukmės kursus, iki šiol nežinojau kaip taisyklingai laikyti šį teptuką rankose”, “Jus mokote visiškai kitaip. Supratau, kad nieko nemoku..”. Taigi sakau atvirai – man gaila jų pinigų.

Iš tiesų be galo gaila merginų, kurios investuoja nemažai pinigų į makiažo mokslus, bet negauna atitinkamų žinių. O vėliau joms tenka vis dėlto ateiti pas mus “mokytis visko iš naujo”. jau nekalbant apie tai, kad išmokyti iš naujo yra sudėtingiau, nei pradėti nuo “švaraus popieriaus lapo”. Ištaisyti “keverzones”, patikėkit, kai kurioms labai sudėtinga, nes klaidingos technikos greitai tampa "parazitiniu" įpročiu.

Todėl nusprendžiau padaryti vieną dalyką – toms, kurios į mūsų kursus ateis su beveik “identiškų kursų” diplomu, padarysiu nuolaidą. Nes man nuoširdžiai gaila tų, realiai, apgautų merginų, kurios svajoja tapti vizažistėmis, bet už tuos pinigus, kuriuos jos investuoja į savo svajonę, jos to negauna.

Aš už kokybę ir už tai, kad svajonės visgi išsipildytų. Taip, kaip išsipildė manoji – turėti išskirtinę makiažo studiją, kurioje sparnus išskleidė ne vienas makiažo profesionalas :)

________________________________________

Mokinės Viktorijos Tamutytės atsiliepimas apie makiažo kursus profesionalams:

 "Sėkme žmonės vadina daugelį dalykų. Vis tik, manau, kad didelė jos dalis - atrasti savo talentą ir tuo pačiu darbą, kuris ,,veža". Šypsena veide, nenuilstantis užsidegimas siekti ir tobulėti! Dėka šių savybių pasirinkau ,,Carolina make-up studio" makiažo kursus profesionalams. Užsiemimuose išmokau atskleisti veido privalumus ir paslėpti trūkumus. Sužinojau, kaip ir kokiomis kosmetikos priemonėmis geriausia naudotis. Mokymai sudaryti nuo bazinių žinių iki įvairiausių fashion technikos atlikimo. Įgytas žinias ir įgūdžius pritaikiau praktikoje, dirbau tokiuose projektuose kaip "Eurovizija", ,,TV3" televizijos atidarymas, ,,VMG" laidos filmavimas, ,,Estrella" reklamos filmavimas, ,,Auksinės Gervės" abdovanojimai, paroda "Mūsų vestuvės", Viktorijos Jakučinskaitės ir Agnės Kuzminskaitės kolekcijų pristatymuose ir t.t. Taip pat bendradarbiavimas su žymiais Lietuvos fotografais tik dar labiau padėjo pagilinti praktines žinias. Labai džiaugiuosi pasirinkus ,,Carolina make-up studio", nes čia makiažo paslapčių moko tik patys geriausi šalies meistrai. Būtent jie mane išmokė drąsiai judėti profesionalumo link."

 

Grįžti